Behovet att reformera hur forskning bedöms har under flera år uppmärksammats av olika internationella initiativ, till exempel The Declaration on Research Assessment (DORA) som Forte skrivit under. Nu går Forte med i CoARA, en koalition som vill stärka arbetet med att reformera bedömningssystemen för forskning.

På initiativ av Science Europe, European University Association och EU-kommissionen har ett stort antal organisationer under 2022 varit engagerade i att utarbeta principer för att reformera bedömningssystemen för forskning. Arbetet resulterade i en överenskommelse och bildandet av Coalition for Advancing the Reformation of Assessment (CoARA) som samlar både forskningsfinansiärer och forskningsutförare. CoARA är ett europeiskt initiativ men öppet för deltagare från hela världen.

Inger Jonsson, senior rådgivare på Forte

– Tillsammans ska vi inom CoARA verka för en utveckling framåt med utgångspunkt i de vägledande principer och åtaganden som vi nu kommit överens om, säger Inger Jonsson, senior rådgivare på Forte. Kärnan i det gemensamma arbetet kommer att vara erfarenhetsutbyte för gemensamt lärande och utveckling med hänsyn till olika organisationers och länders skilda förutsättningar.

CoARA och dess avtal innehåller principer, åtaganden och tidsramar för reformer och anger riktlinjer för hur koalitionen av organisationer kan samarbeta för att genomföra förändringarna.

Grundläggande för reformeringsarbetet är principen att bedömning av forskning i första hand ska baseras på en kvalitativ utvärdering där peer-review är centralt. Kvantitativa indikatorer ska användas på ett ansvarsfullt sätt, och att man bör överge en olämplig användning av tidskrifts- och publikationsbaserade mått, särskilt Journal Impact Factor (JIF) och h-index. Viktigt är också att bedömningssystemen utvecklas för att innefatta och erkänna den mångfald av bidrag som forskningen kan ge och även betydelsen av olika roller och karriärer.

– För Fortes del är CoARA ett mycket välkommet initiativ som stärker vår befintliga hållning och hjälper oss att bygga vidare på de arbetssätt och bedömningssystem som vi redan har på plats, säger Inger Jonsson.